skip to Main Content

Elämä on kaapattu lento

Vieraileva kirjoittaja: Henna Kauppinen, Lahti.

Lahden kaupunginteatterissa käytiin läpi elämän lennon hurmaa ja surmansilmukoita, kun Ilta Lauran kanssa tuli kaupunkiin. Loppuunmyyty sali toi jo tunnelmaa sinänsä, mutta mitäpä kaikki olisi ollut ilman illan upeita vieraita: Lahden ensimmäinen naiskirkkoherra Sari Kuirinlahti, moottoripyörähullu ja intohimoinen yrittäjä Riku Routo, antistaraileva Juha Tapio sekä nuori kahvipaahtimon omistaja Joonas Reinikainen. Upean elämyksen taustalauluineen tarjosi Lahden Gospelkuoro säteilevän Marjaana Turusen johdolla.

Tietenkin mukana oli myös tämän kiertueen vakioartisti Antti Kleemola. Hän on runsaudensarvi, jolta ideat eivät lopu. Upea talk show -emäntämme Laura sai myös idean laulattaa Etelä-pohjanmaan maakuntalaulua Vaasan marssia Juhan ja Antin synnyinsijojen kunniaksi. Tämä lämmitti omaa mieltäni, olenhan kotoisin Juhan kanssa samasta paikasta eli Ylistarosta. Pyydän anteeksi isänmaallisen ryhdikästä lauluääneni volumetasoa niiltä, jotka istuivat edessäni.

Oli puhetta unelmista. Riku on saavuttanut unelmansa moottoripyöristä kovalla työllä ja uhrauksilla ja Joonas taas ei kovasta työstä ja tavoittelusta huolimatta saanut uraa lentäjänä, vaikka kaiken piti olla jo selvää. Itkin kun Joonaksen tarinaa kerrottiin. Siinä kiteytyi jotain hyvin rehellistä ja samalla heitettiin ilmaan kipeitä asioita:

Mitä kysymyksiä herää, kun on kokenut selkeää johdatusta, mutta silti unelma romuttuu? Kun unelma ei toteutunutkaan, voiko löytyä uusi unelma ja toivo sen toteutumisesta? Elämä kuitenkin tapahtuu nyt. Onko unelmat se toivo, mitä varten täällä eletään?

Laura ja vieraat pohtivat vastauksia. Voisiko olla niin, että unelmat ovat ekstraa, Jumala on itse toivo? Unelma ei siis voi olla se, joka kantaa meitä. Juhan mielestä omaa identiteettiä ja onnellisuutta ei voi paikata unelmilla. Jos näin yrittää tehdä, unelmat ovat parhaimmillaankin vain laastari, jolla valtava tyhjiö peitetään. Miten vastoinkäymisiä kokeneena sitten päästään elämässä eteenpäin? Sari muistutti tässä kohtaa meille mieleen Raamatun viisauksia: ”…voimani tulee täydelliseksi heikkoudessa.” Syntyi siis yhteinen johtopäätös, että heikoimmilla on eniten mahdollisuuksia. Ja eikun tekemään! Vai…uskallanko?

Sari kertoi meille suurimman elämänohjeensa: ”Asiat selviää matkan edistyessä.” Lause on tullut tutuksi minulle jo aikaisemmin monta kertaa lappilaisen appiukkoni suusta. Voisinko viimein uskoa, että asioita uskaltaa alkaa tekemään vähän matalammalla kynnyksellä, eikä jättää kaikkea tekemättä vain siksi, kun ei ole täydellisiä suunnitelmia tai olosuhteita? Tai siksi, että pelkää epäonnistumista?

”Nyt on sinun vuorosi loistaa” lauloi Juha illan lopuksi Gospelkuoron alleviivatessa kertosäkeistöä. Näillä sanoilla haluan rohkaista Sinua unelmiasi kohti – lähtevätpä ne lentoon tai eivät. Älä lamaannu jos joudut pysähtymään epäonnistumisen välietapilla! Se on merkki siitä että olet lähtenyt tekemään unelmistasi totta ja jos siipirikko on oikein paha, sinulla on myös mahdollisuus tarkistaa suuntaa. Tärkeintä on, että etenet ja löydät vapauden olla mitä olet – silloinkin, kun tuntuu että lento on kaapattu.

Back To Top