skip to Main Content

Ilta Lauran kanssa -talk show´n juhlavuosi huipentuu Turun Linnateatterissa joulukuussa 2018

Laura Siltalan koskettava haastattelu

Ilta Lauran kanssa -talk show’n kymmenvuotisjuhlakiertue huipentuu Turun Linnateatterissa keskiviikkona 5.12.2018 klo 18. Luvassa on hauska, syvällinen ja koskettava pikkujoulushow – illallinen, hyvää musiikkia ja henkilökohtaisia kasvutarinoita, joista saa runsaasti eväitä arkeen. Liput 44/39 euroa sisältävät ruuan, ohjelman ja palvelupalkkiot. Lippuja saa osoitteesta www.ticketmaster.fi.

”Linnateatterin ilta on Grande Finale, suuri juhlailta dinner + show -meiningillä. Se on samaan aikaan tämän syksyn Kosketus-kiertueen viimeinen ilta sekä kolmannen Suomi-kiertueeni päätösilta. Minulla on sellainen olo, että eräs aikakausi tulee tuossa illassa päätökseen. Unelmani on se, että tuohon iltaan tulisivat kaikki, jotka ovat joskus osallistuneet Ilta Lauran kanssa -iltaan joko yleisössä, tiimissä tai vieraana. Olen aina ajatellut, että näitä iltoja tehdään yhdessä. Olisi mahtavaa iloita ja juhlia yhdessä tätä ihmeellistä taivalta, joka sai alkunsa Linnateatterista kymmenen vuotta sitten. Olkoon tuo ilta unelmien toteutumisen ilta! Rakastan juhlia, ja tässä jos missä on nyt aihetta juhlaan”, Laura Siltala iloitsee.

”Olen kutsunut päätösiltaan Marjo Sjöroosin, joka oli ihan ensimmäisessä illassa vieraana. On mielenkiintoista kuulla, mitä hänelle nyt kuuluu. Vieraina nähdään myös muutamia muita kasvoja menneiltä vuosilta. Tarkoitus ei ole kuitenkaan vain muistella menneitä, vaan olla niistä kiitollinen, kääntää katse tulevaisuuteen ja elää täysillä tätä päivää. Yhtenä vieraana mukana on Vuoden pakolaisnainen 2016, Rita Kostama, joka saapui Suomeen kiintiöpakolaisena Ruandasta tasan 20 vuotta sitten. Hänen ensimmäinen sijoituspaikkansa oli Turku. Sittemmin Kostama on opiskellut ja perustanut perheen Suomessa, on nykyään yrittäjä ja vaikuttaa aktiivisesti yhteiskunnallisissa keskusteluissa ja politiikassa”, Laura kertoo.

Musiikissa Grande Finale -illassa on laulaja-lauluntekijä Antti Kleemola, joka tunnetaan oman soolouransa lisäksi ansioituneena hittien kirjoittajana mm. Pate Mustajärvelle, Yölle sekä Suvi Teräsniskalle.

Kaikki alkoi Linnateatterista

”Syksyllä 2008 olin juontamassa Turun Tuomiokirkossa yhteiskristillistä rukousiltaa. Olen aina pitänyt juontamisesta ja ollut kiinnostunut ihmisistä sekä tarinoista. Tuona syyskuisena iltana kotimatkalla rukoilin ja kysyin Jumalalta, että mitä sellaista minä voisin alkaa tehdä, mitä kukaan muu Suomessa ei ole vielä tehnyt. Jotain, jossa voisin olla täysin oma itseni ja käyttää omia lahjojani ja vahvuuksiani. Silloin tuli mieleeni, että voisin alkaa vetää talk show´ta, joka olisi yhtä aikaa syvällinen ja viihteellinen. Siinä saisin kohdata uusia ihmisiä, tutustua heihin ja heidän elämäntarinoihinsa. Voisimme keskustella rehellisesti ja rohkeasti unelmista, peloista, oman elämän kivuista ja kasvusta. Ajattelin heti, että tämä kuulostaa juuri minulta”, Laura muistelee talk show´n alkuaikoja.

”Kerroin ideasta ystävälleni Lauramaria Kalajalle, joka tekee omaa gospelmusiikkia. Hän syttyi heti ajatukselle. Eräänä päivänä olimme kävelyllä ja satuimme kulkemaan Linnateatterin ohi. Saman tien päätimme käydä katsomassa, oliko silloinen teatterinjohtaja Mikko Koukipaikalla. Hän oli ja kerroin hänellekin idean. Kouki piti ajatusta kiinnostavana ja lähdimme yhdessä tutustumaan teatteriin. Kun tulimme teatteriravintolaan, näin sieluni silmin talk show´n siinä lavalla. Jo parin kuukauden päästä minulla oli sovittuna paikka, vieraat sekä ympärilläni innostunut tiimi. Oli jännittävää alkaa markkinoida uutta konseptia. Ensi-ilta “Pikkujouluilta Lauran kanssa” 15.12.2008 oli loppuunmyyty.”

Koskettavia aiheita ja huippuvieraita

Ilta Lauran kanssa pyöri Linnateatterin teatteriravintolassa säännöllisesti kaksi vuotta, kuusi iltaa vuodessa. ”Tein silloin opettajan töitä Topeliuksen koulussa, ja talk show oli rakas harrastus. Yleisöä riitti joka iltaan mukavasti, teatteriravintola oli aina täynnä. Teemoiksi mietimme tiimin kanssa joka kerta mahdollisimman kiinnostavia, kaikkia koskettavia aiheita, ja pyysin vieraikseni sekä asiantuntijoita että julkkiksia. Lavalla nähtiinkin Marjo Sjöroosin lisäksi muun muassa Mikko Kuustonen, Juha Tapio,Anna-Leena Härkönen, Jippu, Marzi Nyman, Severi Pyysalosekä monia muita paikallisia ja valtakunnallisia persoonia. Lauramarian luotsaama houseband piti huolta groovesta musiikista.”

”Viimeisen talk show´n vedin Linnateatterissa joulukuussa 2010, neljä päivää sen jälkeen, kun olin synnyttänyt kuopuksemme. Ollessani äitiyslomalla muutimme mieheni töiden takia Jyväskylään. Jo Turussa oli mielessäni elänyt ajatus siitä, kuinka hienoa olisi viedä tätä konseptia muuallekin kuin Turkuun. Nyt sain mahdollisuuden alkaa toteuttaa Ilta Lauran kanssa -iltoja myös Jyväskylässä, jossa talk show olikin useissa eri paikoissa. Mieleeni tuli entistä isompia unelmia: mitä jos Ilta Lauran kanssa  -talk show´sta tulisikin valtakunnallinen juttu?

Laura kertoo tehneensä elämänsä hulluimman, mutta silti parhaan päätöksen vuonna 2014, kun hän ryhtyi yrittäjäksi ja alkoi päätoimisesti suunnitella Back to the Roots -nimistä Suomi-kiertuetta. ”Samalla aloin kirjoittaa entistä enemmän henkilökuvia eri lehtiin ja pian aukesi myös valtakunnallisella kristillisellä radiokanavalla, Radio Deillä, viikottaisen keskusteluohjelman paikka. Tunti Lauran kanssa -radio-ohjelmassa kuultiin talk show -iltojen keskustelut jälkikäteen, ja näiden lisäksi haastattelin ihmisiä samalla tavalla kuin talk show’ssa: syvällisesti, mutta samaan aikaan viihdyttävästi.”

80 talk show -iltaa ympäri Suomea

”Laskin hiljattain kuinka monta iltaa on tullut vedettyä näiden 10 vuoden aikana. Kaikkia en ole edes muistanut dokumentoida, mutta lukumäärä pyörii 80 paikkeilla. Jotain kasvusta kertoo se, kun alussa yhden vuoden aikana oli iltoja yhteensä kuusi, niin tämän vuoden syyskuussa, siis yhden kuukauden aikana, iltoja oli seitsemän.”

”Sellaiset illat koskettavat myös haastattelijaa eniten, joissa vieraat uskaltavat avata omaa elämäänsä poikkeuksellisen rehellisesti. Eräs tällainen ilta oli tänä syksynä, kun Kauhajoen kirkossa vietettiin aikuisoppilaitoksen koulusurman 10-vuotismuistopäivää, jossa Ilta Lauran kanssa oli osa tilaisuutta. Haastattelin illassa miestä, joka menetti tragediassa vaimonsa. Hänestä tuli kolmikymppisenä leski sekä 2,5-vuotiaan pojan yksinhuoltaja. Oli todella koskettavaa, miten saimme koko täysi kirkkosali jakaa näitä tuntoja ja kuulla myös hänen selviytymis- ja kasvuprosessistaan.”

Talk show -iltojen vetovoimatekijöitä ovat läsnäolo, heittäytyminen, vuorovaikutus, tarinat sekä laatu. ”Haluan antaa ihmisille mahdollisuuden kokea arjen luksusta: kiireetöntä aikaa nauttia hyvästä ja viihdyttävästä ohjelmasta, joka antaa ajateltavaa ja keskustelunaiheita vielä seuraavaankin päivään. Toivon, että ihmiset tulevat illoissa kosketetuiksi. Kun vieraat jakavat omaa elämäänsä avoimesti ja rehellisesti, on helppo samaistua. Toivon, että kuulijat voisivat peilata tarinoiden kautta omaa elämäänsä, saada uusia näkökulmia ja oivalluksia. Ennen kaikkea toivon, että kuulijat saisivat toivoa ja uutta voimaa mennä eteenpäin elämässä”, Laura luonnehtii.

Unelmia, mestarivalmennusta ja omannäköistä elämää

Toimittajan töiden ohella Laura on suorittanut tuotekehitystyön erikoisammattitutkinnon ja tutustunut valmentavaan johtajuuteen sekä valmistunut Mestarivalmentajaksi. ”Valmennuskenttä kiinnostaa minua todella paljon. Tuntuu siltä, että se on luonnollinen jatkumo tälle kaikelle, mitä olen kymmenen vuoden aikana tehnyt. Olen talk shown alusta asti halunnut nostaa esiin ihmisten vahvuuksia ja saada toiset loistamaan – niin tiimissä kuin lavallakin. Tätä haluan tehdä myös valmennuksissani. Teen räätälöityjä työyhteisövalmennuksia ympäri Suomea sekä vedän Jyväskylän seurakunnan kaikille avoimia valmennuspajoja nimeltä Lauran Takomo. Olen toteuttanut myös yhden pitkäaikaisen unelmani: vedän valmennuskurssia nimeltä Unelma-Akatemia, jossa valmennan osallistujia rohkeampaan ja omannäköisempään elämään. Kohtaamisesta ja vuorovaikutuksesta puhun mielelläni aina ja kaikkialla, se on sydämeni asia. Ilokseni olen saanut käydä luennoimassa siitä eri tilaisuuksissa.”

”Ilta Lauran kanssa on vieraillut Turussa Linnateatterin jälkeen Dominossa, Submarinassa sekä Sinitaivassalissa. Nyt tuntuu siltä, että ympyrä sulkeutuu, kun Grande Finale -iltaa vietetään siellä, mistä kaikki konkreettisesti alkoi kymmenen vuotta sitten. Mukana tätä iltaa ovat järjestämässä Mikaelinseurakunta sekä Suomen Liikemiesten Lähetysliitto.”

Vieraileva kirjoittaja: Aira Kuvaja
Back To Top